GEMEENSCHAPPELIJK GEBRUIK TERRAS

 

GEMEENSCHAPPELIJK GEBRUIK TERRAS

 

Onroerend goed kopen Mallorca met bijzonder gebruik van terras

 

Niet alleen in Mallorca, is het een algemeen probleem dat appartementen in een complex worden verkocht en het dakterras tot de gemeenschap behoort, maar bij het kopen van onroerend goed in Mallorca wordt beloofd dat het speciale gebruik van deze gezamenlijke terrassen gerechtigd is.

 

TIP: Een wettelijke controle is altijd noodzakelijk voorafgaand aan de aankoop van onroerend goed in Mallorca, omdat de registratie in het kadaster van het onroerend goed doorslaggevend is en als het gebruik van het dakterras niet schriftelijk is toegewezen aan de woning, is deze wettelijk gezien niet beschikbaar.

 

In het Spaanse residentiële vastgoedrecht wordt een onderscheid gemaakt tussen bijzonder gebruik (condominium) en gemeenschappelijk gebruik.

De uitzondering is dat appartementencomplexen in het kader van bijzonder gebruik ook gebruik kunnen maken van het dakterras als een bijzonder gebruiksrecht.

 

Om dit te kunnen doen, moet dit recht

  1. ingeschreven zijn in het kadaster
  2. worden vermeld in de statuten van het gebouw
  3. of alle eigenaars voor 100% hebben ingestemd met het bijzonder gebruik van een gemeenschappelijke ruimte

 

In het laatste geval moet nog worden nagegaan of de koper bij de koop van het appartement op Mallorca het recht van bijzonder gebruik kan overnemen en kopen met het bijzondere gebruik.

 

Een bijzonder gebruik kan worden toegestaan voor een dakgedeelte, een gedeelte van de tuin, een patio, enz.

 

Belangrijk te weten, dat de bijzondere bestemming niet het karakter van een gemeenschappelijk goed krijgt en dat derhalve ook de onderhoudskosten voor rekening van de gehele condominium-gemeenschap blijven. Er moet echter onderscheid worden gemaakt tussen de onderhoudskosten voor de gebruiker en de bouwkosten voor de instandhouding van de substantie, die voor rekening komen van alle eigenaars van het condominium, naar gelang hun aandeel.

Back to the news